NEI® therapie

NEI® therapie

Neuro Emotionele Integratie, afgekort NEI® is een therapie die door de arts Roy Martina in 1995 in Nederland is geïntroduceerd. Onze dagelijks leven wordt soms bepaald door hoe we de dingen die ons overkomen ervaren en hoe we daarop reageren. De kwaliteit van ons leven wordt vaak bepaald door: hoe we omgaan met onze emoties, hoe we reageren op onze omgeving, hoe we de dingen ervaren die ons overkomen, hoe we ons zelf al of niet saboteren. Kortom: Hoe we ons dagelijks voelen.

Er zijn genoeg voorbeelden. We hebben hoogtevrees of een fobie en weten niet waarom. We hebben altijd maar weer moeite met afvallen, we kunnen niet stoppen met roken etc. Vaak laten we ons leven bepalen door anderen of bepaalde situaties. Soms zijn we uren na een gesprek nog boos of voelen we ons gefrustreerd. Een andere keer zijn we bang voor iets wat misschien wel nooit zal gebeuren? Waarom krijgen we iedere keer weer hoofdpijn, last van onze knieën of pijn in de rug? Wat bepaald ons gedrag en ons voelen? NEI® geeft ons vooral inzicht wat de oorzaak hiervan kan zijn en met dit inzicht kunnen we onze patronen gaan veranderen.

Hoe gaat een NEI® behandeling?Kopie van IMG_7331

Door middel van eenvoudige spiertesten met de vingers wordt er contact gemaakt met het onderbewuste. In het onderbewuste en in het “celgeheugen” van het lichaam liggen alle ervaringen uit het verleden opgeslagen. Iedere dag opnieuw reageren we bewust of onbewust op zintuiglijke prikkels en van daaruit wordt ons gedrag bepaald. Vaak tonen we onbewust patronen die moeilijk te achterhalen zijn. Maar met behulp van de spiertesten worden de zogenaamde orgaanreflexpunten getest om te ontdekken waar bepaalde emoties vastzitten.

De orgaanreflexpunten van de lever en galblaas zijn bijvoorbeeld gekoppeld aan woede en frustraties, de punten van de nieren aan angst en de punten van de longen aan verdriet. Als duidelijk is met welke emoties bepaalde klachten verbonden zijn en welke personen en/of gebeurtenissen daarmee te maken hadden, wordt via een zgn. tijdslijn (de lijn terug het verleden in) gezocht naar het allereerste moment waar deze emotie voor het eerst is ervaren en niet goed verwerkt is.

Terwijl de cliënt op deze emotie gefixeerd blijft gebruikt de NEI®therapeut een speciale oortechniek om de emotie via de linker- en rechterhersenhelft te integreren. Hierdoor kan de blokkerende emotie onmiddellijk vrijkomen en worden losgelaten.